Skip to main content

Akce

První návštěva šesťáků v Zwentendorfu - 23. 9. 2010

Spolupráce s rakouskou školou v Zwentendorfu bude i nadále  pokračovat. V letošním roce jsme zahájili další setkávání naší šesté třídy se stejně starými žáky z partnerského města.
23. 9. 2010 odjeli naši žáci k první návštěvě do Zwentendorfu. Zde byli přivítáni a po malém občerstvení byli provedeni po naší partnerské škole. Jedním autobusem jsme odjeli do nedalekého St. Pöltenu (hlavní město Dolního Rakouska).
Zde naši žáci byli součástí zahajování místní výstavy s názvem „Mimozemšťané“.  Poté pracovali v malířské dílně a domů si odvezli vlastní výtvarné práce.
Dále byli provedeni s tlumočníkem po muzeu regionu. Ve sbírkách mohli obdivovat spoustu krásných artefaktů z místního okolí - Dunajské nivy. Na závěr shlédli krátký dokument o historii Dolního Rakouska v 3D kině.
Na oběd byli naši žáci pozváni do restaurace v Zwentendorfu. Po obědě se museli rozloučit a odjet domů.
První kontakt byl zatím nesmělý, ale již máme naplánovány další akce. Žáci se snad časem zbaví trémy a budou spolupracovat s žáky z Zwentendorfu a tím pokračovat v rozvíjení přátelských setkání.

Mgr. Dagmar Krystíková

Návštěva žáků z Poysdorfu - 22. 6. 2010

V rakouském Poysdorfu se v září 2009 začaly děti prvního ročníku místní školy učit češtinu. Do třídy s výukou češtiny se hlásilo mnohém více dětí, než mohla paní ředitelka přijmout. Po výběru jich zde zůstalo 22. Žáci se učili celý rok a před koncem školního roku se chtěli podívat do země, jejíž jazyk se učí. Pozvali nás do zoologické zahrady v Hodoníně. Žáci naší čtvrté třídy se rozhodli, že budou mladším dětem z Rakouska pomáhat s učením češtiny a že v ZOO jim budou dělat průvodce.
22. 6. 2010 do Břeclavi přijíždí autobus s rakouskými dětmi. Všichni se vzájemně přivítali a naši žáci dostali drobné dárečky a fotografie s kontakty od hostů.
V zoologické zahradě byli všichni žáci rozděleni do skupin. V těchto skupinách procházeli zahradu, snažili se mezi sebou komunikovat. Naši žáci vysvětlovali rakouským spolužákům, jak se jmenují zvířata v zahradě. Společně házeli krmivo do klecí a ohrad. Velmi se jim líbil výběh s kozami a ovečkami.
Po prohlídce zahrady si společně hráli na odpočinkovém hřišti. Při návratu do Břeclavi všichni společně zpívali české písničky, které se děti z Rakouska už naučily.
Na závěr si hosté z Poysdorfu prohlédli naši školu a nakonec se rozloučili. Společně si slíbili další setkání v  Poysdorfu.
Den strávený společně se dětem velmi líbil a chtějí ve spolupráci pokračovat.

Mgr. Dagmar Krystíková

p6220265
p6220265
p6220277
p6220277
p6220280
p6220280
p6220285
p6220285
p6220286
p6220286
p6220293
p6220293

Exkurze – 5. 12. 2008 – Modrotisková dílna 6.A, 9.A

Dne 5. 12. 2008 navštívili žáci z 6.A a 9.A třídy Modrotiskovou dílnu v Olešnici na Moravě. Cesta probíhala bez nejmenších problémů. V Olešnici nás přivítala zasněžená sjezdovka a také zbytky sněhu, kterého jsme si u nás ještě moc neužili. Pak už nás vítala malá, ale útulná dílna v jednom z nejstarších domů v Olešnici. Vznik dílny je datován do roku 1816 a vlastní je rodina Danzingerů. Žáci měli možnost si prohlédnou dílnu a seznámit se s nejstarším způsobem potiskování textilu na Vysočině pomocí dřevěných ručních forem.Bavlněná plátna jsou barvena barvou indigo. Prohlídka dílny s výkladem byla doplněna ukázkou výroby modrotisku. Závěrem exkurze si mohli žáci zakoupit drobné dárečky z modrotisku.
Vypracovala: Mgr. Ludmila Výborná.

Soutěž Toulky krajem LVA:

Své znalosti o Lednicko - valtickém areálu z oblasti zeměpisu, dějepisu, ale i přírodopisu si naši žáci mohli vyzkoušet v soutěži ,,Toulky krajem LVA,, ve středu 16. října. Naše pětičlenné družstvo ve složení Petr Ryšavý, Martin Margetaj (9.A), Ondřej Jílek, Martina Kocúrová a Michaela Novotná (8.A) obstálo v konkurenci 6 družstev a získalo výborné 1. místo. Jakožto vítězové vyhráli poukázky na vyhlídkový let. Gratulujeme!

Praha - zdroj informací a zábavy

... byl název akce pro základní školy, na kterou získal pražský hotel ERKO ve spolupráci s Magistrátem Hlavního města Prahy grant. Cílem tohoto poznávacího semináře bylo podpořit turistiku dětí, umožnit žákům 2. stupně mimopražských škol poznat hlavní město, jeho historii i současnost. Tuto skvělou nabídku využili žáci devátých tříd ZŠ Na Valtické v Břeclavi a společně se svými třídními učitelkami Janou Jankovičovou a Ivanou Hemalovou viděli ve dnech 16. až 18. září Letecké muzeum, Pražský hrad, Petřínskou rozhlednu a bludiště, Karlův most, Staroměstské náměstí a další pamětihodnosti hlavního města. Akce se vydařila a žáci si odvezli skvělé zážitky, které uplatní při slohových pracích, jež jsou jediným platidlem, které organizátor za celý seminář požaduje poslat. Mgr. Ivana Hemalová.

Jezdíme s úsměvem:

dne 29. září se žáci naší 5. třídy opět zúčastnili ve spolupráci s policíí České republiky dopravně - bezpečnostní akce "Jezdíme s úsměvem".Řidičům, které příslušníci policie zastavili, rozdávali žáci obrázky veselých nebo smutných autíček podle toho, jestli porušili dopravní předpisy nebo jsou vzornými účastníky silničního provozu. Řidiči dopravní předpisy neporušovali a proto naše děti rozdávaly jen veselá autíčka. Bc. Jitka Masaříková.

Jazykový zájezd do Londýna

Ve dnech 14. 9. – 19. 9. 2008 se zúčastnili žáci ZŠ Na Valtické vzdělávacího zájezdu do Londýna. Cílem bylo seznámit se s historií hlavního města Velké Británie, vyzkoušet si znalosti angličtiny a motivovat žáky k dalšímu studiu anglického jazyka.
Cesta autobusem probíhala bez problémů. Z francouzského přístavu Calais jsme se přepravili trajektem přes kanál La Manche a pokračovali dále do hlavního města Velké Británie. První den jsme strávili poznáváním Londýna. Nejprve jsme navštívili Picadilly Circus a přes China Town a Golden Jubilee Bridge jsme stanuli před London Eye. Zde nás čekala projížďka, při které jsme z ptačí perspektivy shlédli velkou část Londýna. Poté jsme londýnským metrem přejeli k muzeu voskových figurín. I to se nám velmi líbilo. Večer jsme se ubytovali v hostitelských rodinách, kde nás čekala první anglická večeře. Druhý den jsme se vydali do slavného přístavu Portsmouth, kde se mimo jiné narodil anglický spisovatel Charles Dickens. Poslední den ráno jsme se rozloučili s hostitelskými rodinami o odjeli do nádherného královského města Windsor. Tam jsem zúročili znalosti angličtiny při anglickém výkladu a prohlédli si letní sídlo královny Alžběty II. Odpoledne nás čekal Legoland, kde nikdo z nás neodolal možnosti navštívit různé zábavné atrakce a skvěle se pobavit. Poté už autobus zamířil zpět do přístavu a my se s malým zpožděním nalodili na trajekt směr pevninská část Evropy. Cestou mnozí žáci vyřešili kvíz o Londýnu a ti nejlepší obdrželi sladkou odměnu. Navzdory pověstem o chladném a sychravém londýnském počasí a známých anglických mlhách jsme po celou dobu neokusili ani kapku deště. Zájezd se vydařil. Měli jsme možnost poznat nádhernou světovou metropoli na řece Temži, ověřit si znalosti angličtiny a poznat jiné zvyky, kulturu i typickou anglickou kuchyni. Mgr. L. Výborná.