Jako každý rok, tak i letos se 14. 12. 1918 otevřela vánočně vyzdobená škola pro širokou veřejnost.

Tomuto dni předcházel celý měsíc tzv. vánočního těšení, kdy se žáci učili zpívat koledy, vyráběli adventní věnce, svícny, andělíčky, čertíky, kapříky, zkrátka vše, co patří k symbolům Vánoc. 

Jako každý rok, tak i letos se 14. 12. 1918 otevřela vánočně vyzdobená škola pro širokou veřejnost.

Tomuto dni předcházel celý měsíc tzv. vánočního těšení, kdy se žáci učili zpívat koledy, vyráběli adventní věnce, svícny, andělíčky, čertíky, kapříky, zkrátka vše, co patří k symbolům Vánoc. Do tohoto období se zapojili i rodiče, kteří spolu se svými dětmi v odpoledních hodinách zhotovovali adventní vazby, které si odnášeli jako výzdobu domů. Žáci si pak ze svých prací spolu s vyučujícími vyzdobili nejen třídy, ale i odborné pracovny a nezapomněli ani na ostatní prostory školy, kterými ve Dne otevřených dveří hosté procházeli. A tak návštěvníci putovali (naše škola je opravdu rozlehlá a prostorná) kolem svítících vánočních stromečků, dárků pod stromečky, sáněk, výstavek prací, prostě všeho, co k duchu Vánoc patří.

Nesmíme zapomenout na mikulášskou nadílku, kterou si již tradičně pro ostatní žáky připravují žáci osmé třídy. Převlečeni za Mikuláše, anděly a čerty jsou vždy ve třídách netrpělivě očekáváni a vyvolávají mezi dětmi radostné vzrušení.

Mnohé návštěvníky jistě také hned při vstupu upoutala okna rozzářená vánočními zimními motivy, což byla opět práce všech našich žáků, kteří výzdobu oken chystali nejen ve výtvarné výchově, ale někteří z nich navíc i ráno před vyučováním. Všichni žáci z I. i II. stupně se chopili nůžek a pilně vystřihovali stromečky, koloušky, sněhuláky a samozřejmě nesměly chybět i bělostné vločky.

Zaznamenali jsme, že velkou pozornost mezi dětmi, jejich rodiči a mladšími sourozenci při návštěvě školy opět získal kroužek Debrujárů, v kterém žáci předváděli zajímavé pokusy z fyziky. Mimo jiné ukázali přeměnu vody ve víno, důkaz povrchového napětí v mléce, sloní pastu, důkaz kyslíku ve vzduchu, faraonovy hady a pěstování krystalů skalice modré.

Potěšila nás návštěva spřátelených škol z rakouského Poysdorfu a Zwentendorfu. Žáci z těchto škol se rádi zapojili do našeho vánočního těšení a tvoření a strávili tak pěkné chvíle na naší škole.

Přivítali jsme i děti z MŠ Okružní, které si přišly prohlédnout prostory školy a útulné třídy, do kterých příští rok většina z nich nastoupí.

Myslíme si, že se Den otevřených dveří vydařil, a věříme, že ti, kteří si udělali v této adventní době a předvánočním shonu čas, odcházeli do svých domovů s příjemnými pocity a vánoční náladou.