Už od prvních krůčků svých dětí se rodiče snaží dětem vštěpovat, co je dobré a co špatné, jak se mají správně chovat. Vypráví jim pohádky, čtou bajky, a tak se děti touto nenásilnou formou začínají orientovat ve společnosti. Uvědomují si, že pokud se nechovají tak, jak je správné, může to pro ně mít neblahé následky.

Už od prvních krůčků svých dětí se rodiče snaží dětem vštěpovat co je dobré a co špatné, jak se mají správně chovat. Vypráví jim pohádky, čtou bajky, a tak se děti touto nenásilnou formou začínají orientovat ve společnosti. Uvědomují si, že pokud se nechovají tak, jak je správné, může to pro ně mít neblahé následky.

V projektu Tvůrčí psaní žáci 7. ročníku na toto navazovali a měli za úkol vytvořit svou vlastní bajku. Samozřejmě předtím se v hodinách literatury seznámili s tím, co je to bajka, kdo v ní vystupuje a to nejdůležitější, že z každé bajky vyplývá mravní ponaučení.

Žáci se tohoto úkolu zhostili velmi zdárně a vytvořili jak bajky klasické, tak i moderní. Touto cestou bychom chtěli pochválit všechny naše malé spisovatele a na ukázku jejich talentu uveřejňujeme jednu velmi pěknou bajku.

Liška a internet

Jednou šla liška po lese a potkala dva turisty, kteří si povídali. Lišku to zaujalo a šla si poslechnout, co si turisté povídají. Jak tak poslouchala, uslyšela, jak první turista říká druhému: „Měl by sis koupit počítač, abys mohl nakupovat přes internet a nemusel pořád chodit do obchodu.“ Jak to liška uslyšela, představila si sebe, jak jí pečené kohouty, a hned pelášila do nory pro nějaké peníze, které v pondělí našla v lese. Popadla peníze a utíkala do elektra a u toho si mumlala: „Doufám, že mi ten počítač někdo nevezme, než tam dojdu.“  Jakmile se vrátila s počítačem do nory, hned si objednala 20 kohoutků a radovala se, že už nikdy nemusí lovit a krást, ale neuvědomila si, že pod názvem kohoutek bylo napsané vodovodní.

Lišce za pár dní přišlo 20 velkých krabic s obrázkem křehké. Liška chvíli bádala, jak můžou být kohouti křehcí, ale pak krabice otevřela. Jak liška uviděla vodovodní kohoutky, rychle běžela do nory pro počítač a vzteky práskla s počítačem o zem a vodovodní kohoutky darovala turistům. Od té doby začala liška pořádně lovit a už nikdy si nic nekupovala na internetu.

Ponaučení: Nekupuj zajíce v pytli, ani na internetu.

Adam Uhlíř, 7. A