26. dubna 2017 se naši deváťáci spolu s dalšími břeclavskými školami zúčastnili exkurze do koncentračního tábora Mauthausen.

26. dubna 2017 se naši deváťáci spolu s dalšími břeclavskými školami zúčastnili exkurze do koncentračního tábora Mauthausen.

Ponurost a tragičnost těchto míst, navíc umocněná nepřízní počasí, vyvolává i v dnešních návštěvnících podobné pocity, jaké prožívali tehdejší vězni. Vnímali jsme je i dnes, 72 let po skončení II. světové války, kdy jsme absolvovali stejnou cestu od kamenné vstupní brány do pevnosti přes appelplatz do baráků. Procházeli jsme i jejich cestou poslední – kolem „zdi nářků“ přes „šatnu“ k plynové komoře a nakonec ke spalovacím pecím. Pietně upravený „sál jmen“ je dnes pokrytý jmény lidí, kteří Mauthausenem prošli. Zde jsme vyhledali jméno českého písničkáře Karla Hašlera, který tu byl umučen stejně jako dalších 4 473 Čechoslováků. K jejich pamětní desce jsme položili květiny.

Všichni účastníci exkurze si také zkusili vystoupat proslulé mauthausenské „schody smrti“. Po 186 stupních tehdy vyčerpaní vězni vynášeli padesátikilové kameny a život mnohých z nich strážní ukončili shozením ze „stěny parašutistů“.  

V areálu tábora se dnes nachází „park pomníků“ vybudovaný zeměmi, jejichž občané zde byli vězněni. Naši žáci s sebou přivezli symbolické květiny – růže, kterými u pomníku československých obětí důstojně uctili jejich památku.

Koncentrační tábor není příjemným místem pro školní výlet. V žácích však zanechal hluboké dojmy a vyvolal emoce, které se jim nyní promítnou do učiva dějepisu. Snad ještě lépe pochopí smysl motta, které nás při prohlídce koncentračního tábora Mauthausen provázelo na každém kroku: „Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji prožít znovu“.

Mgr. Ivana Filipská, učitelka dějepisu