V úterý 28. 11. 2023 proběhlo na naší škole školní fórum. Tuto akci zaštiťuje celostátní projekt „Zdravé město“, do kterého je zapojeno také město Břeclav. Školního fóra se zúčastnili členové školního parlamentu
a vybraní žáci 4.-9. ročníku, kteří diskutovali o naší škole, našem městě a o tom, co by se zde dalo zlepšit. K jejich návrhům se přímo na místě vyjádřila paní ředitelka a pan zástupce, pozvání přijal také pan místostarosta Mgr. Petr Vlasák.

A jaké nápady z historicky prvního školního fóra vzešly? Ve škole by si žáci přáli prostornější šatní skříňky, komfortnější toalety, relaxační prvky na chodbách, více výletů, modernější vybavení do tělocvičny nebo novou fasádu školy. Nebránili by se tvrdším trestům za porušování školního řádu a uvítali by přechod na informační systém Edupage. Jako zásadní problém ve městě vidí žáci katastrofální stav dopravy: časté kolony, úzké cyklostezky či havarijní stav mostu mezi Poštornou a Břeclaví. Za důležité považují modernizaci nemocnice a potěšilo by je větší a modernější obchodní centrum. Palčivým problémem sídliště Na Valtické je podle členů školního parlamentu málo parkovacích míst, bezpečnost v podvečerních hodinách, nepořádek a nedostatečné zajištění svozu odpadů.

Své návrhy formou ankety předloží školní parlament žákům 4.-9. ročníku. Výsledky ankety následně poputují na jednání Rady města Břeclavi. Na dalším školním fóru příští rok pak žáci vyhodnotí, které návrhy byly realizovány a které na svoji realizaci teprve čekají.

Děkujeme všem členům školního parlamentu za zodpovědný přístup k celé akci. Děkujeme také jejich spolužákům, rodičům i prarodičům za nápady, které mohli „parlamenťáci“ na školním fóru tlumočit.

Mgr. M. Zajíčková