Ve dnech 12.-13. 10. 2023 se žáci naší školy zúčastnili již tradičně celostátního dobrovolnického projektu 72 hodin. V České republice ho pořádá Česká rada dětí a mládeže, finanční podporu zajišťuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Po celém Česku se do projektu zapojují lidé, kteří podporují myšlenku dobrovolnictví a rádi nezištně pomáhají druhým. Také žákům a vyučujícím naší školy není tato myšlenka cizí. Letos se akce zúčastnily téměř všechny třídy a nabídka aktivit tohoto ročníku byla opravdu pestrá.

Některé třídy vytáhly do boje proti odpadkům v okolí školy a na přilehlém sídlišti. Žáci přípravné třídy uklidili hřiště v Tyršově sadu, 2. A zvelebila Taliánky, 7. A v okolí Penny marketu nasbírala několik pytlů odpadků a děti ze 4. A a 7. B se zaměřily na školní atrium a hřiště. Šesťáci zalili květiny v celé škole, některým dosypali novou zeminu a odstranili uschlé či poškozené listy. Žáci 1. B, 8. A a 9. B se rozhodli pomoci zvířatům v ZOO Hodonín. Prvňáci s nadšením adoptovali tygra ussurijského, deváťáci budou i nadále podporovat klokana rudokrkého a další zvíře si brzy vyberou také osmáci. Všichni už se těší, až své svěřence v rámci školních výletů navštíví. Žáci 2. B si povídali o významu šetření vodou a elektřinou a tom, jak můžou děti samy šetřit doma i ve škole. Žáci měli spoustu nápadů. Hlídali zhasínání světel o přestávkách ve třídě a v hodinách na chodbě. Celý den se učili bez promítání na tabuli. Nacvičovali zastavování vody při mydlení rukou a při čištění zubů. Žáci 3. A dostali nelehký úkol. Museli vydržet 72 hodin bez mobilů, počítačů, notebooků a jiných zařízení. Telefon mohli používat pouze v nutných případech. Pro některé jedince však bylo pokušení mnohem silnější. Nicméně pár nadšenců, kteří výzvu zvládli, se našlo. Do digitálního detoxu se zapojili také žáci 5. A. Až na jednoho, absolvovali přestávky bez mobilu zcela bez problémů. Měli víc času si popovídat a uvědomili si, že bez telefonu zažijí se svými kamarády a rodinou více zábavy. Ani dospěláci v této výzvě nezůstali pozadu. Vyučující alespoň na jedno dopoledne připravili výuku bez použití internetu a školního informačního systému edookit. Také provoz sekretariátu a jídelny probíhal jeden den ekologičtěji, tedy bez připojení k internetu.

Letošních 72 hodin se opravdu vydařilo. Žáci byli skvělí a pod vedením vyučujících odvedli dobrou práci. Díky nim je svět, ve kterém žijeme, zase o něco lepší.

Děkujeme, že pomáháte.

Zpracovala Mgr. M. Zajíčková