Ve čtvrtek a v pátek 8. a 9. 6. 2023 se konaly absolventské práce našich deváťáků.

Smysl těchto prací spočívá v tom, že si každý žák či žákyně vybere téma u jednoho vyučujícího a poté zpracuje zhruba 10ti minutovou prezentaci. Při prezentování se hodnotí samotné zpracování prezentace, práce s PowerPointem, pravopisná a typografická pravidla a také celkové vystupování prezentujícího.

Přestože proti tomuto úkolu někteří vehementně bojovali a snažili se mu vyhnout za každou cenu, překvapili nakonec sami sebe a vystoupili ze své komfortní zóny. Ze začátku byli samozřejmě všichni nervózní, ale už v průběhu prezentace je nervozita opustila.

Nakonec předvedli takové výkony, že na sebe opravdu může být většina právem pyšná, jak skvěle vše zvládli. Celkem získalo z 34 prezentujících 25 hodnocení výborně. To svědčí o svědomité přípravě.

První den obhajob zvítězila Valentýna Němečková ze třídy 9. B, která zaujala porotu svou prací o Japonsku, kterou prezentovala v tradičním kimonu.

Druhý den zvítězil Samuel Urubčík z 9. A, který naprosto suverénně předstoupil před své posluchače a jako profesionál hovořil o svém oblíbeném historickém období a zbraních 2. světové války.

Objevili se však i takoví, kteří si na práci moc záležet nedali. Ale i pro takové jedince byla tato práce nakonec snad přínosem, jelikož si mohli díky feedbacku od vyučujících uvědomit, na čem je třeba pro příště zapracovat.

Obhajoby měly důstojný průběh a pro mnohé žáky se staly jejich prozatímním největším pracovním úspěchem.

Díky absolventským pracem, které žáci a žákyně prezentují před svou třídou, osmáky a někdy také před návštěvníky z řad veřejnosti a našich bývalých absolventů, se deváťáci utvrdili v tom, že pro ně není taková akce překážkou a vše hravě zvládnou.

Mgr. Veronika Netušilová