Ve čtvrtek jsme na Den dětí zorganizovali ve spolupráci se střediskem volného času Duhovka výtvarné dopoledne soustředěné na téma folklór.

Tohoto dne se účastnilo 5 tříd napříč prvním i druhým stupněm – 2. B, 3. B, 5. A, 7. A a 9. A. V mých očích se nejprve zdálo nemožné zaujmout všechny tyto věkové skupiny, ale skvěle se to vydařilo!

Celá akce probíhala na školní zahradě. Úvodní slovo si vzala Soňa Hošková, která celou akci organizovala pod záštitou Duhovky, poté děti a všechny hosty přivítal zástupce naší školy Michal Škamrada a také místostarosta Břeclavi Petr Vlasák.

Velmi děkuji Mgr. Tereze Horákové, která úžasným způsobem zasvětila děti do místního folklóru, do jeho historie, a i do aktuální situace. Přínosné byly i přinesené ukázky oblečení, obuvi a různých dalších doplňků, které si mohli všichni zblízka prohlédnout a osahat.

Potom už se všichni vrhli do práce a z předkreslených domků, stavení a božích muk začaly vznikat celé vesničky s barevnými folklórními vzory.

Nejlepší díla z každé třídy získaly dárky od vedení města Břeclavi. Toto vyhodnocení, při kterém nám pomáhala zkušená Mgr. Dagmar Malinová, bylo však pouze symbolické, protože se všechny děti nadšeně zapojily a pracovaly na svých obrazech. Bylo tedy velmi těžké vybrat pouze jeden výtvor.

Celou akci provázela příjemná atmosféra, slunečné počasí a radost z vytvořených děl a také z toho, že nemusíme sedět v lavicích.

Tímto bych chtěla poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci akce a také všem dětem, které si tento den s námi užily. Věřím, že bude v příštích letech příležitost si takový výtvarný happening zopakovat.

Mgr. Veronika Netušilová