72 hodin pro lidi, přírodu a místo, kde žiješ je celorepublikový dobrovolnický projekt, kterého se naše škola každoročně účastní. I ten letošní, v pořadí již jedenáctý ročník byl plný zajímavých aktivit. Ve dnech 13. a 14. října se žáci se svými vyučujícími zapojili do různých výzev projektu. Všechny probíhaly v souladu s heslem: „Pomáháme, chráníme a uzdravujeme.“

 Žáci IV. B, VII. A, VIII. B a IX. A se rozhodli adoptovat vybraná zvířata v hodonínské zoologické zahradě. Doufají, že díky jejich pomoci budou tygr ussurijský, lemur, gibon a další zvířata dělat radost všem návštěvníkům.

Další třídy se zaměřily na ochranu přírody. Žáci si zopakovali zásady třídění odpadu. Třeťáci si ujasnili důležitost sběru použitých baterií a recyklace starých mobilních telefonů, deváťáci vysvětlili mladším spolužákům novou aktivitu školy – sběr hliníkových plechovek od nápojů. Děti z II. B, V. A a VIII. B si vyzkoušely prožít alespoň část dne bez mobilního telefonu. Čtvrťáci a páťáci se rozhodli omezit plýtvání jídlem. Snědli celou svačinu a k obědu si nechali naložit na talíř jen tolik, kolik byli schopni sníst. Povídali si o tom, kolik lidské práce stojí za bochníkem chleba, jak dlouho trvá, než vyroste obilí, a také, že mnoho lidí na planetě trpí nedostatkem jídla.

Prvňáci, druháci a šesťáci vyrazili uzdravovat přilehlé sídliště. Stačila jenom chvilka, aby nasbírali v okolí hřiště a autobusových zastávek Na Valtické a Hlavní plné pytle odpadků.

Environmentální vzdělávání je na naší škole jednou z priorit školního vzdělávacího programu. Zapojením do dobrovolnických aktivit vedou vyučující školy své žáky ke vnímání světa kolem sebe, učí je spolupracovat a nezištně pomáhat. I letos si všichni určitě zaslouží velké poděkování za pomoc lidem, přírodě a zvelebení okolí školy.

Mgr. M. Zajíčková