Aktuality

Celý uplynulý týden jsme se věnovali severoamerickým indiánům. Poznávali jsme jejich kulturu, historii i současnou situaci. V průběhu týdne si děti vyrobily indiánské čelenky, které jsme dále ještě použili. Ale nepředbíhejme.

              Celý uplynulý týden jsme se věnovali severoamerickým indiánům. Poznávali jsme jejich kulturu, historii i současnou situaci. V průběhu týdne si děti vyrobily indiánské čelenky, které jsme dále ještě použili. Ale nepředbíhejme.

              V pátek 12.6. 2015 naše poznávání vyvrcholilo Indiánskou nocí. V podvečer jsme se sešli před školou, uložili si věci, vyřešili pár organizačních záležitostí a pak už jsme se do toho vrhli po hlavě. Vymýšlela se indiánská jména, četly se indiánské bajky a pohádky, studovali jsme zajímavosti v indiánské encyklopedii. Pohráli jsme si nejen ve třídě, ale i v tělocvičně, protože pohyb rozhodně nebyl indiánům cizí. Po návratu z tělocvičny do třídy čekalo děti překvapení. Třída byla potemnělá, hrála zvláštní hudba, na stole ležel podivný dopis.  Šamanka dopis přečetla, podle instrukcí připravila budoucí válečníky na stezku odvahy - na hlavu dostali čelenku, pod oči jim byly namalovány černé pruhy, které je chránily. Pak už jen nastudovali symboly, které jim ukazovaly cestu. Válečníci byli připraveni, mohlo se začít. Ve dvojicích (starší samostatně), vyzbrojeni baterkou, vyrazili čelit svému Osudu. Po cestě je čekali dva úkoly, se kterými jim pomáhali dobří duchové - Velký Bílý a Černý duch. Na konci stezky dorazili indiáni do tělocvičny, kde je čekala Náčelnice, příp. ostatní válečníci. Hrála klidná hudba, svítily svíčky v kruhu. Až dorazil poslední indián, přišli mezi nás i duchové, aby byli přítomni rituálu Přijímání válečníků. Každý, kdo prošel stezku a splnil všechny úkoly, se stal válečníkem a obdržel na levou ruku symbol válečníka. Protože  kmen potřebuje kromě válečníků i posly, vyzkoušeli jsme, zda se mezi námi nachází vhodní adepti na tyto pozice. Poslové prokázali, že jsou pro toto poslání stvořeni a byli "pasováni" rituálem. Taktéž obdrželi důkaz o svém postavení.

                A protože indiáni žili v souladu s přírodou, byli jsme si užít jeden krásný moment - půlnoční hvězdné nebe. Našli jsme Velký vůz a připomněli si příběh o lovcích, jejich pejskovi a medvědovi, který je vlákal až na oblohu. Souhvězdí Velké Medvědice se nám najít nepodařilo, musíme se do příště polepšit. ☺

                Po zhlédnutí hvězd jsme se vrátili do třídy a oddali se sladkému spánku. Ráno jsme společně posnídali, vypili čaj a rozešli se do svých vigvamů, teepee, dlouhých domů a jiných obydlí.

O program a Vaše malé indiány se postaraly:

 

Bc. Romana Talířová (Náčelnice),

Mgr. Kamila Smetanová (Šamanka),
Sabina Kokrhelová (Velký Černý duch),

Mgr. Jana Kratochvílová (Velký Bílý duch)