Aktuality

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje - knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačovým hrám.

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje - knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačovým hrám.

Tento stav kritizuje široká veřejnost, nám všem se zdá, že dnešní děti nečtou. Bylo provedeno mnoho výzkumů dětského čtenářství s alarmujícími výsledky, ale jen málokterý z nich radí, jak ze začarovaného kruhu ven. Mnozí odborníci lámou hůl nad rozvojem čtenářských návyků.

A přitom existuje docela jednoduchá cesta (jak tvrdí známý pražský psycholog Dr. V. Mertin) - dát dětem osobní příklad a ukázat jim, že číst je veliké dobrodružství. V rodině, kde čtou rodiče, nemají děti závažné problémy se čtením.

Letošnípatnáctý ročník společné pohádkové Noci s Andersenem dal křídla pohádkám ve více než 1450 řádně registrovaných čtecích místech celého světa a ukončil měsíc březen spojený s oslavou knih, čtení i čtenářů. 

V pátek 27. března 2015 spojilo pohádkové dobrodružství na dálku děti ve veřejných i školních knihovnách, školních třídách, klubovnách, ústavech, Českých školách bez hranic i dalších komunitních místech České republiky, Slovenska, Polska, Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Dánska, Švýcarska, Španělska, Řecka, Francie, Německa, Anglie, Itálie, Nového Zélandu, USA, Austrálie, Izraele i africké Keni.

Jsem ráda, že jsme se s žáky I. B stali součástí této celosvětové akce prostřednictvím poštorenské knihovny. Knihovnicím děkujeme touto cestou za pohádkový večer plný her, soutěží, zábavy, vyrábění a příjemné atmosféry.

Mgr. Zdeňka Hošková