Aktuality

V souvislosti s tragickými událostmi ve Žďáru nad Sázavou naše škola s platností od 12. listopadu 2014 přijme směrnici k zajištění bezpečnosti ve škole a opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti žáků. Ředitelka školy stanovuje následující postupy:

V souvislosti s tragickými událostmi ve Žďáru nad Sázavou naše škola s platností od 12. listopadu 2014 přijme směrnici k zajištění bezpečnosti ve škole a opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti žáků. Ředitelka školy stanovuje následující postupy:

A.      Technické zabezpečení budov proti vstupu nepovolaných osob:

·         Vchodové dveře do objektu školy z venkovního prostoru musí být v době vyučování trvale uzavřeny a zabezpečeny proti vstupu nepovolaných osob. Vstupní dveře jsou opatřeny bezpečnostními zámky s venkovní koulí a samouzavíracím zařízením. Ddveře jsou opatřeny komunikátorem a elektronickým vrátným, jehož  prostřednictvím může každý příchozí ohlásit důvod své návštěvy.

B.      Organizační zabezpečení školy proti vstupu nepovolaných osob:

·         ranních hodinách je školní budova pro vstup do šaten otevřena od 7:40 do 8:00 (pouze vchod určený pro žáky). Poté bude vchod uzavřen.

·         V této době provádí určení zaměstnanci ostrahu proti vstupu nepovolaných cizích osob do školy. Zásadní povinností těchto zaměstnanců je trvalá přítomnost v šatně po celou dobu provozu (určený čas 7:40 – 8:00 hod.). Zaměstnanci mají určeno své stanoviště, odkud provádí ostrahu objektu.
Po ukončení provozu šatny, to je když opustí šatnu poslední žák, zkontrolují zaměstnanci, zda se v šatnách nezdržují cizí osoby a zkontrolují uzavření vstupních dveří a tím zabezpečí školu proti vstupu nepovolaných osob.

·         Vstup do školní budovy je dovolen výhradně zaměstnancům a žákům školy. Ostatním (rodičům, cizím strávníkům a jiným osobám) je vstup do školy umožněn pouze za trvalého doprovodu zaměstnance školy a po ohlášení účelu návštěvy a jména navštívené osoby.

·         Vyzvedávání dětí z vyučování, kroužků apod. smí probíhat pouze po zazvonění nebo po jiném ukončení vyučovací hodiny. Rodiče si vyžádají dítě jménem, příjmením a třídou.  Vedoucí kroužků jim je předají u dveří budovy.

·         Děti, které nejsou žáky školy, ale navštěvují odpoledne zájmový kroužek v CVČ Duhovka, budou rodiče vyzvedávat a přebírat si je u vedoucích kroužků před zadním vchodem do školy.

·         V budově školy je během celého vyučování až do jeho ukončení zajištěn na chodbách dohled, který vykonávají zaměstnanci školy.

                C.      Poučení pro zaměstnance školy

·         Důsledně plnit své povinnosti při dohledu. Monitorovat situaci a pohyb ve škole. V případě nutného vstupu cizí osoby do objektu školy zajistit trvalý doprovod této osoby až do jejího odchodu ze školy.

·         V případě, že zaměstnance školy upozorní žák na přítomnost cizí osoby v prostorách školy, zjistí zaměstnanec důvod vstupu této osoby a opětně zabezpečí trvalý doprovod této osoby až do odchodu ze školy.

·         Učitelé musí kontrolovat žáky, aby sami nevpouštěli do školy cizí osoby. Opakovaně musí žáky poučovat o zvýšené bezpečnosti.

·         Zaměstnanec, který odchází jako poslední ze svého pracoviště, je povinen uzamknout sborovnu a svůj kabinet. Kontrolu vchodových dveří na konci pracov-ního dne zajišťuje školník, který zároveň aktivuje bezpečnostní zařízení školy.

·         V případě vzniku nouzové situace musí zaměstnanec uvědomit Policii ČR resp. městskou policii, vyčkat příjezdu hlídky a zpřístupnit objekt prohlídce.

·         V případě vyvolání poplachu zabezpečovacím zařízením (v době mimo vyučování) jsou zaměstnanci, na jejichž telefon přichází oznámení o napadení objektu (zejména v nočních hodinách) povinni uvědomit Policii ČR, vyčkat příjezdu hlídky, zpřístupnit objekt k prohlídce a za asistence policie deaktivovat a znovu aktivovat zabezpečovací zařízení.

 

D.      Prokazatelné poučení pro žáky – zápis do třídní knihy,

·         Zákaz vpuštění cizích osob do školy.

·         Monitorovat při vstupu do školy, zda se mezi žáky nevmísil někdo neznámý. V takovém případě ihned hlásit nejbližšímu zaměstnanci školy.

·         Žákům je zakázáno jakýmkoli způsobem manipulovat se vstupními dveřmi, zámky, uzavíracím zařízením nebo elektronickým vrátným, popřípadě znemožnit uzavření dveří (např. zaklínováním).

·         V případě, že žák zpozoruje přítomnost cizí osoby v prostorách školy, osobu nekontaktuje, ale ihned tuto skutečnost nahlásí nejbližšímu zaměstnanci školy respektive to sdělí v kanceláři školy.

·         Žáci, kterým začíná vyučování v 8.55 hod. budou vpuštění do školy v 8.45 hod.

·         Mezi dopoledním a odpoledním vyučováním jdou žáci domů. Do školy budou vpuštěni jen 10 minut před začátkem hodiny. Ohlásí se ve vrátnici domácím telefonem.

 

E.       Informace pro rodiče

·         Vstup do objektu školy k šatnám žáků je otevírán v 7:40 hod. Do zahájení vyučování pak zajišťují v prostoru vstupu žáků do školy dohled dle stanovených povinností určení zaměstnanci školy.

·         Žádáme rodiče, aby nevstupovali zbytečně do prostor školy, v případě nutnosti se ohlásili u dohlížejících  zaměstnanců, kteří zajistí vše potřebné.

·         V průběhu dne se rodiče ohlašují pomocí domácího telefonu u služebního hlavního vchodu.

 

                F.       Provoz školní družiny

·         Žádáme rodiče, aby nevstupovali do budovy školy a využívali pouze prostor před školou. Pro komunikaci s pracovníky družin mohou využívat domácí telefon.

·         Při odchodu dětí by měli rodiče zkontrolovat, zda někdo nevyužil otevřených dveří

a nevešel do budovy zároveň s nimi. V tom případě kontaktovat p. vychovatelky, popř. jiného zaměstnance školy.

 

V Břeclavi 11. 11. 2014            Směrnici vydala: Mgr. Dagmar Krystíková, ředitelka školy