Aktuality

V úterý a středu, 18. a 19. června, jeli žáci 8. A do rakouského Zwentendorfu, aby se rozloučili se svými kamarády z družební školy.

V úterý a středu, 18. a 19. června, jeli žáci 8. A do rakouského Zwentendorfu, aby se rozloučili se svými kamarády z družební školy.

Naše poslední návštěva byla plná krásných a nezapomenutelných zážitků. První den jsme navštívili malebné horské údolí u vesničky Puchenstuben. Po zdolání, pro nás nezvyklých výšek, které jsme nakonec všichni zvládli, se nám naskytl pohled jako z reklamy na „Milku“. Pastvina byla plná kraviček se zvonečky. Na horské chatě nás čekal oběd (řízky byly větší než naše dlaně!). Po oddychu a nezbytném focení jsme pokračovali dále na naší horské túře. Po chvíli se před námi objevila úžasná scenérie horských vodopádů. První společný den byl zakončen soutěžemi ve smíšených česko-rakouských družstvech. Na vítěze čekalo překvapení v podobě zmrzliny v Mariazellu, který byl naším cílem našeho druhého společného dne.

Druhý den začal společnou snídaní. Po nutném přesunu do malebného města Mariazellu, jsme lanovkou vyjeli do lyžařského centra nad městem. Tam se nám všem naskytl úchvatný pohled na okolní hory (kolem 2000 m.n.m.), na jejichž vrcholcích ležely i v těchto parných dnech zbytky sněhu. Společně jsme navštívili místo, kde jsme se seznámili s tím, jak se dříve zpracovávalo dřevo. Po obědě v horském hotelu jsme lanovkou sjeli do města, kde jsme prohlédli známou poutní barokní baziliku. Poté už nás čekala zpáteční cesta do Zwentendorfu, kde jsme se rozloučili se svými rakouskými kamarády, se kterými jsme za čtyři roky našeho partnerství prožili mnoho nezapomenutelných zážitků. Na naše společné akce budeme ještě dlouho vzpomínat.

Společně strávené chvíle během celých čtyř let byly pro nás velmi příjemné a užitečné. Vyzkoušeli jsme si jak důležité a nezbytné je učit se cizím jazykům. Angličtina a poté i němčina se staly pro nás běžnými komunikačními jazyky.

                                                                                      Mgr. Ludmila Výborná