Aktuality

Výukový program Život orla proběhl 1. března 2013. Děti z přípravné třídy a z I. A se zblízka seznámily se samicí Sárou. Dozvěděly se spoustu zajímavých informací ze života orla mořského a pomocí velmi jednoduchých obrazců se ho naučily namalovat.

Orel mořský

Dosahuje hmotnosti 7 kg (samice, samci bývají menší) a v rozpětí křídel do 2,5 m. Tímto je největším orlem v Evropě a na světě si údajně drží čtvrtou příčku. Hnízdí a pravidelně zimuje i v ČR, přestože se u nás moře nenalézá. Vyhledávají prostředí v rybničnatých oblastech nebo na březích velkých vodních nádrží. Jeho potravou se stávají ryby do velikosti 6 kg, vodní ptáci a v zimě nalezená uhynulá zvířata. Je řazen mezi kriticky ohrožené druhy.

Záchranná stanice pro dravé ptáky a středisko ekologické výchovy, Rajhrad u Brna

      Hlavní funkcí stanice pro záchranu živočichů je především poskytnutí odborné pomoci handicapovaným živočichům s cílem umožnit jim plnohodnotný návrat do volné přírody. Dalším úkolem je péče o nalezená mláďata, jejich dokrmení a buď přiložení do hnízda adoptivním rodičům v přírodě, nebo jejich příprava na vypuštění podle vhodné metody.

      Převážná většina poranění jsou způsobena činností člověka. Nejběžnějšími zraněními jsou různé fraktury křídel a popáleniny elektrickým proudem.

Mgr. Zdeňka Hošková, Mgr. Jana Jankovičová